Stiftsgården ligger naturskönt med milsvid utsikt över Siljan och de blånade bergen i fjärran. Sluttningarna ned mot sjön har genom århundraden hållits öppna genom strävsamma bönders försorg. Betning av djur har här bidragit till att markerna kunnat hållas öppna. Denna djurhållning är inte bara en fråga om goda förutsättningar för lokalproducerat kött utan också en bidragande orsak till ett öppet och vackert landskap.

Kökets profil
Vi arbetar i stor utsträckning med lokalproducerade samt ekologiska produkter. Vårt kök köper med glädje de varor som vårt landskap producerat. Allt från kött och grönt till svamp och bär köps in så lokalt som möjligt.

Födoämnesallergier
Födoämnesallergier har ökat markant och Stiftsgården i Rättvik har tagit fram en ny policy för detta. Det har vi gjort för er säkerhet och för att kunna ge er en bra matupplevelse. Vi tänker hållbart och vi vill minska matsvinnet som kan vara en stor riskfaktor när det handlar om födoämnesallergier. Det som räknas till födoämnesallergi är all mat som behöver ändras/justeras i förhållande till den mat som serveras. Läs vår policy här: Födoämnesallergier

Frukost
Stiftsgården Rättvik serverar Fair frukost alla dagar. Kaffe, te, socker, chokladdryck och våra bananer är märkta med Fairtrade och det gör skillnad för odlare och klimatet.

Dagens lunch
Dagens lunch serveras måndagar – fredagar kl. 11.30–13.30. Flera varmrätter finns att välja bland (alltid minst en kötträtt, en fiskrätt samt en vegetarisk rätt), stor salladsbuffé, måltidsdryck, kaffe/te och kaka ingår. Pris 130 kr/person, barnpris 75 kr (5 till 12 år).  För aktuell meny se>

Middag
Det finns även möjlighet att äta middag vid Dalhallakonserter, förbokning krävs dock. Då anpassar vi middagstiden efter konserten så att du som ska på konsert också hinner njuta av god mat hos oss. Till middag serveras varmrätt, salladsbuffé, måltidsdryck, kaffe/te samt dessert. Pris 370 kr/person, barnpris 105 kr (5 till 12 år).

Stiftsgårdens kök serverar utöver detta allt ifrån frukost och kvällste till supéer, ostbrickor och måltider vid minnesstunder. Det går även att beställa mat för avhämtning och catering. För födoämnesallergi var god beställ i förväg.

Alkoholfri miljö
Som ett stöd för människor med alkoholrelaterade problem och med tanke på vårt stora ungdomsarbete har vi valt att vara en alkoholfri miljö och vädjar till dig som besöker oss att inte använda alkohol på området. Tack för att du visar hänsyn!

Våra matsalar
Gläntan rymmer 80 gäster och har en vacker utsikt över vår innergård med Siljans glittrande vatten inom synhåll. I Gläntan dukas dagens lunch fram i form av en stor buffé tisdag – fredag.

Ängen som ligger vägg i vägg med Gläntan har 150 sittplatser och är en stor och luftig lokal. För stora sällskap finns möjlighet att öppna upp en vikvägg mellan de båda matsalarna, då finns plats för 260 sittande gäster. Lokalen passar då utmärkt till både fest och konferens eftersom matsalarna är utrustade med hörslinga och förstärkare. Maten serveras alltid i bufféform och man kan ta maten från flera stationer och håll.

Rättviksrummet lämpar sig för mindre grupper (max 40 personer) som vill äta i avskildhet. Rummet ligger i stiftsgårdens äldsta del, strax innanför receptionen och är vackert inrett i traditionell dalastil.