Här finner du svar på några av de vanligaste frågorna vi får. Har du någon fråga eller fundering som du inte hittar svar på här? Kontakta oss på info@stiftsgardenrattvik.se så hjälper vi dig.

ALLMÄNNA FRÅGOR

Hur hittar jag till Stiftsgården?

Stiftsgården ligger cirka 1,5 km från resecentrum. Det är lätt att hitta till oss, följ Siljans strand norrut mot kyrkan. Stiftsgården ligger strax “bakom”. Mer information och karta hittar du här:https://stiftsgardenrattvik.se/hitta-till-oss/

Är Stiftsgården tillgänglighetsanpassat?

Ja! Stiftsgården värnar om allas möjligheter och vi har därför tillgänglighetsanpassat vår fysiska miljö. Vi är certifierade enligt svenska Equality. Våra lokaler är även anpassade efter personer med hörsel- och synnedsättning samt allergi. Detaljerad information om våra lokaler hittar du på www.equality.se

Finns det internetuppkoppling på Stiftsgården?

Ja. Det finns gratis trådlös uppkoppling i de flesta av våra lokaler (undantaget vissa lokaler som är belägna längre från huvudbyggnaden)

Varför serverar Stiftsgården ingen alkohol?

Som ett stöd för människor med alkoholrelaterade problem och med tanke på vårt stora ungdomsarbete har vi valt att vara en alkoholfri miljö. Vi vädjar därför till dig att inte använda alkohol på vårt område. Tack.

Är Stiftsgården familjevänligt?

Absolut! Vi har familjerum med egen ingång i markplan och litet kök. På vår innergård finns springvänliga ytor, lekplats och möjlighet till olika bollsporter och aktiviteter. Vi har också en egen badplats med brygga.

Jag är inte troende/kristen, är jag ändå välkommen till Stiftsgården?

I Stiftsgårdens idé och profil ingår att vara en öppen miljö där alla oavsett tro och livsåskådning skall känna sig välkomna – en mötesplats till glädje för alla. Här möts människor i olika åldrar, i olika ärenden och med olika bakgrund. Välkommen du också!

Hur ser Stiftsgårdens sociala engagemang ut?

Stiftsgården samverkar med socialförvaltningar, Försäkringskassan, kvinnojourer och andra organ för att erbjuda plats för människor med olika sociala behov. Stiftsgården har också ett nära samarbete med Arbetsförmedlingen och är en plats för praktik och arbetsträning.

Det ska finnas möjlighet för alla människor att vistas hos oss, oavsett hur livet ser ut. Därför har vi en vistelsefond som möjliggör det omöjliga för människor i alla åldrar. Vill du också göra en social insats är du välkommen med ett bidrag till vår vistelsefond.

Kan jag betala med kort på Stiftsgården?

Det går jättebra! Tänk bara på att vissa av våra kurser och läger kräver förbetalning en vecka före.

Finns det parkering i närheten av Stiftsgården?

Det finns en stor gratisparkering strax bredvid Stiftsgården. Det går även att köra ända fram till entrén för att släppa av passagerare som inte klarar att gå så lång sträcka eller för att lasta av bagage. Precis utanför vår entré finns även en handikappsparkering.

Kan jag ladda min elbil hos Stiftsgården?

Det går jättebra! Det finns sex stycken laddpunkt à 11 kW typ 2.

Finns det möjlighet att låsa in sin cykel på Stiftsgården?

Ja! Vi har låsbara utrymmen om du önskar låsa in din cykel.

Finns det möjlighet att mecka och tvätta sin cykel på Stiftsgården?

Ja! Vi har de vanligaste cykelverktygen samt även ett mekställ för cyklar ifall du skulle behöva reparera din cykel under din vistelse. Vi erbjuder även möjligheter att tvätta din cykel. I Rättvik finns Team Sportia som är duktiga på cykel.

Hur många platser finns det i Stiftsgårdens kapell?

Stiftsgårdens kapell kallas för Enhetens kapell och rymmer 100 personer. Här hålls allt från morgonbön och mässor till aftonbön.

BO PÅ STIFTSGÅRDEN

När kan jag tidigast checka in?

Incheckning kan ske från klockan 15:00.

När måste jag senast checka ut?

Utcheckning ska ske senast 11:00.

Går det att förvara min väska hos er före/efter incheckning?

Ja, vi har ett låst förvaringsutrymme vid entrén där du kan förvara din väska om du kommer tidigt/ åker sent. Kontakta personalen i receptionen så hjälper de dig.

Behöver jag ta med egna sängkläder och handdukar?

Nej oftast inte. Sängkläder och handdukar ingår när du bor i våra “gästhemsrum”. Bor du på någon av våra lägergårdar behöver du dock ta med egna sängkläder alternativt hyra hos oss (95 kronor/person och vistelse)

Går det bra att ta med sällskapsdjur?

Ja, vi har 2 djurrum där du kan bo med ditt sällskapsdjur.

ÄTA PÅ STIFTSGÅRDEN

Jag har behov av specialkost, kan jag äta maten på Stiftsgården?

Vi strävar efter att ha mat som passar för alla. Vid våra varmrätter finns det skyltar som tydligt beskriver innehållet. Vi har även en särskild avdelning med specialkost, där maten är så “renodlad” som möjligt, dvs utan tillsatta ingredienser. Fråga gärna vår kökspersonal om du undrar över något.

Vad har Stiftsgårdens kök för profil?

Vi är stolta över vårt kök, våra duktiga kockar och vår trevliga kökspersonal! Vår policy är att använda lokalproducerade, ekologiska och kravmärkta produkter så långt det går. Vårt kött kommer från Siljans Chark. Vi värnar om miljön och serverar varje dag en stor salladsbuffé som komplement till våra varmrätter. Varje fredag serverar vi vegetarisk buffé med något trevligt tema.

Går det att abonnera Stiftsgårdens restaurang?

Det går bra. Välkommen att kontakta oss på info@stiftsgardenrattviks.se eller 010-160 80 00.

Hur många platser finns det för matgäster på Stiftsgården?

Vi kan erbjuda hela 250 matplatser i flera olika matsalar. Kontakta oss gärna om ni är en grupp och vill förboka.

LÄGER OCH KURSER

När måste jag anmäla mig till läger/kurser för att vara säker på att få plats?

Vi har ofta högt tryck på våra läger och kurser vilket så klart är kul. Men, eftersom vi tyvärr har ett begränsat antal platser på alla våra läger och kurser är det “först till kvarn” som gäller. Även om det finns en sista anmälningsdag betyder det inte att det går att boka ända fram till detta datum. Ju tidigare du anmäler dig desto större är chansen att du får plats.

ANGÅENDE CORONA-VIRUSET

Stiftsgården Rättvik ingår i Västerås stifts krisledningsfunktion som har tät kontakt med och följer direktiv från nationella kyrkokansliet, Folkhälsomyndigheten, Utrikesdepartementet och WHO.
Stiftsgården har skärpt hygienkraven avseende handhygien och uppmanar personal och gäster att tvätta händerna oftare än normalt. Vi har gett tydliga direktiv till all personal avseende risker, hur man ska agera vid befarad sjukdom och regler för karantän vid olika tillfällen.