Volontärer

Är du intresserad av att vara en del av vår verksamhet?

Att vara volontär på Stiftsgården innebär att du är med och formar Stiftsgårdens miljö och deltar i gårdens arbete och liv. Du ingår i ett arbetslag med ca 30 fast anställda och upp till 6 volontärer i olika åldrar. Även internationella volontärer finns då och då hos oss. Tillsammans, inom våra olika arbetsområden, verkar vi för att gården ska vara en plats för möten, gemenskap, vila och lärande. Stiftsgården har ett rikt andakts- och gudstjänstliv. Vi ställer inga krav på att du ska vara troende för att arbeta hos oss, men andakterna är en viktig del av verksamheten. Vi förväntar oss att du respekterar vår kristna profil och i volontäruppgifterna ingår det att bland annat att leda andakter. Självklart får du stöd av oss i de delar som du känner att du behöver.

Stiftsgården är en alkohol- och drogfri miljö. Det innebär att varken anställda, gäster eller du som volontär använder alkohol eller droger på Stiftsgården.

För mer info se vår informationsfolder här!

Nu kan du ansöka till att bli volontär hos oss fr.o.m. hösten 2021!

Att vara volontär
Som volontär på Stiftsgården i Rättvik får du en möjlighet att vara, verka och utvecklas i en miljö som pulserar av tro, liv och möten. Samtidigt som du hjälper oss på Stiftsgården att värda grupper, leda andakter och sköta om den dagliga driften så får du hela tiden chansen att utveckla och utmana dig själv. Kanske går du i tankar på en framtid inom kyrkan, utveckla din tro eller bara göra en insats i en verksamhet som är viktig för väldigt många människor?

Vad är Stiftsgården i Rättvik för ställe?
Hit kommer människor från hela världen! Det som närmast är att betrakta som en vanlig dag kan innebära besök av och möten med föreläsare från Sydafrika, en ungdomsgrupp från södra Norrland eller grupp präster från Västmanland och Dalarna som går en fortbildning. Icke att förglömma våra trogna lunchgäster nerifrån byn!

Möten, gemenskap, vila och lärande.
Det är våra fyra värdeord som vi arbetar utifrån. Samtidigt så lever vi med en självklarhet av att vara en del av den världsvida kyrkan och en trosgemenskap. Vi bjuder in till en gudstjänstgemenskap tre gånger om dagen där vi antingen firar andakt eller mässa tillsammans med våra gäster och alla dom som någonstans i världen tittar på klockan och vet att vi ber med dom. Stiftsgården i Rättvik är också en drogfri miljö.
Vi tar i vår verksamhet avstånd från alkohol och droger och vill därför att våra gäster och volontärer respekterar varandra genom att följa det när man är här. Det gör att fler kan vistas hos oss än vad som annars är möjligt.

Ersättning, mat och boende
Hos oss får en volontär 3100kr före skatt, del i ett boende och all mat lagad eller levererad som råvaror till det gemensamma boendet. Boendet består av ett eget rum med eget litet badrum inklusive dusch och toalett samt ett kombinerat kök och vardagsrum som man delar med de andra volontärerna. Någon gång i veckan lagar volontärerna mat ihop i det egna boendet och annars serveras den i matsalarna bland gårdens gäster.

Västerås Stifts grundkurs
Nytt för i år är att du som volontär går Västerås Stifts grundkurs under ditt volontärår. Kursen ger en inblick på vad Svenska kyrkan är och gör, vilka yrkeskategorier som finns och den är en förutsättning för att i framtiden kunna arbeta som präst, diakon, församlingspedagog eller kyrkomusiker.

Period som volontär
Volontäråret sträcker sig från 23 augusti 2021 till 27 juni 2022

Ansökan
För att bli volontär augusti 2021 – juni 2022 så behöver vi din ansökan snarast. Du anmäler dig genom att ladda ner en ansökningsblankett via vår hemsida, skriver ut och fyller i och skickar den till oss via post eller epost. Vi intervjuar löpande.

Ansökningsformulär

”VOLONTÄRANSÖKAN”
Stiftsgården Rättvik
Kyrkvägen 2
795 32 Rättvik
eller program@stiftsgardenrattvik.se

Har du fler frågor?
Vill du veta mer om vad Stiftsgården i Rättvik är och gör så finns information både här och var på nätet. Vi finns på sociala medier, vi har en hemsida och slår man en sökning på google så får man ta del av många människors bilder och minnen från vår verksamhet. Annars kan du höra av dig till vår ungdomsansvarige med frågor om anmälan, rekryteringsprocess eller annat som snurrar i huvudet.

Andreas Wikblad Bohm
andreas.bohm@svenskakyrkan.se
Telefon: 010-160 80 08

Jimmy Nilsson, programchef
jimmy.nilsson@svenskakyrkan.se
Telefon: 010-160 80 62

Du är varmt välkommen med din ansökan!