Biskop av Västerås med säte i Rättvik

Seminarium om biskop John Cullberg 18–19 april

John Cullberg efterträdde 1940 Einar Billing som biskop i Västerås stift. Cullberg var en framstående religionsfilosof, kyrkans starkaste röst i den offentliga debatten, aktiv i motståndet mot nazismen, grundare av Svenska Kyrkohjälpen och författare till en lång rad böcker. Han var biskop i 22 år och lämnade många spår i stiftet. Både Stiftsgården och S:t Davidsgården är hans verk. John Cullberg var en av 1900-talets stora biskopar, vördad, älskad, framsynt och kontroversiell.

Stiftelsen Sverige och Kristen tro har nu gett ut en stor bok om honom, en antologi som innehåller hans biografi och som i en rad vetenskapliga artiklar belyser hans teologiska tänkande, syn på kyrkan, gudstjänsten och liturgin, och inte minst hans politiska förhållningssätt.

Boken presenteras vid ett seminarium på Stiftsgården den 18 – 19 april 2023. Där medverkar flera av bokens författare, men även Staffan Cullberg, Margareta Barkevall Lindborg och Anders Åkerlund, som delar med sig av sina minnen.

Alla är välkomna. Seminariet börjar med lunch tisdagen den 18 april och slutar efter lunch på onsdagen. Det kostar (helpension) 1970 kronor. Anmälan sker till Stiftsgården.

Jonas Jonson
Biskop emeritus, föreståndare på Stiftsgården 1975-85.

Mer info om semenariet: Program för seminarium, Cullberg
För frågor vänligen kontakta oss på pontus.gunnarsson@svenskakyrkan.se eller 010-160 80 07.
För anmälan vänligen fyll i formuläret nedan så återkommer vi så snart som möjligt med besked om du fått plats.

Skicka mail till oss