stiftsgårdens historia
I början av 1940-talet växte en vision om ett center för kyrkliga utbildningar, en trygg miljö för barn och ungdomar och en vilsam plats för rekreation fram i Västerås stift.
Blickarna riktades mot Siljansbygden med sitt centrala läge i stiftet och dessutom med hänförande miljö. Till en början uppläts församlingshemmet i Rättviks gamla stationssamhälle för verksamheten som drog igång 1942. Ganska snart därpå insåg man att lokalerna inte räckte till och stiftet fick istället överta den gamla Klockargården som låg alldeles intill Rättviks kyrka, vid Siljans strand. Det som från början var ett fåtal bostäder, en sockenstuga och en skolsal ansågs ha god potential att växa. Detta tack vare den stora strandtomt som hörde till Klockargården. Arbetet med att bygga den nya Stiftsgården kunde äntligen börja och många församlingar runtom i stiftet var engagerade och hjälpte till. Den 5 april 1952 invigdes så den nya Stiftsgården av dåvarande biskopen John Cullberg.
Med åren har gården blivit en mötesplats mellan människor i olika åldrar, med olika bakgrund, olika åsikter, olika livsåskådningar och olika trosuppfattningar. Ungdomar har alltid haft en särskild plats på Stiftsgården Rättvik och utgör än idag en klar majoritet av gårdens totalt ca 30.000 övernattningar per år.
Fastighetsbestånd och verksamhet har vuxit genom åren. Stiftsgården har idag ett modernt restaurangkök som serverar frukost, lunch och middag nästan varje dag året om. Fördelat på flera olika matsalar finns plats för 250 matgäster. Det går även att beställa catering. Anläggningen kan ta emot 270 övernattande gäster – i hotellrum, lägenheter och lägergårdar. Stiftsgården är även en populär konferensgård med ett flertal konferensrum i olika storlekar. Den största med kapacitet för 150 sittande. Enhetens kapell som också tillhör gården är med sina 100 platser i dagligt bruk för andakt och mässa. Det är också en stillsam plats för kontemplation och återhämtning. Utöver detta är Stiftsgården välutrustad avseende fritids- och friluftsaktiviteter och erbjuder allt från egen badstrand, kanoter, kajaker, volleybollplan, bastu, långfärdsskridskor, sparkar, lekplats till fotbollsplan och tipi-tält.
”Gården vid stranden av Siljan i Rättvik har varit en mötesplats i mer än ett halvt sekel. På den vackraste av platser och i en öppen och tillåtande miljö, med kapellet som centrum, har livsavgörande erfarenheter gjorts av både unga och gamla. Många har mött levande Gud på ett avgörande sätt. Många har här också mött sin livskamrat för den fortsatta livsresan (så har det varit för mig i båda dessa avseenden!). Stiftsgården har haft en ofantlig betydelse för otaliga människor, långt utanför Västerås stifts gränser. Det är en plats som sorlar av minnen, men som också frisk och vital öppnar sig mot framtiden.” Så skriver Claes-Bertil Ytterberg, biskop emeritus i Västerås stift i förordet till boken ”Från Klockargård till Stiftsgård”