Pilgrimsmeditation

Den 20 maj 2016 invigdes Stiftsgårdens Pilgrimsmeditation av vår medarbetare Lotta Lirkas, biskop Mikael Mogren samt biskop emeritus Clas-Bertil Ytterberg. Tal hölls, psalmer sjöngs, band eldades av och linden Linn planterades strax utanför vår entré. Vår pilgrimsmeditation är en kort vandringsled som vill mana till stillhet och nära-livet-tankar. Längs vandringen, som är knappt 700 meter och tillgänglig för många, finns 7 stationer som på olika sätt inbjuder till reflektion. Vid varje station finns en plats att sitta ned på och en låda med innehåll som utgår från stationens tema. Följande finns i varje låda:

  • Pyssel
  • Psalmer
  • Texter om hälsa och hållbar utveckling
  • Livsfrågor och bibeltexter
  • Texter kring pilgrimens nyckelord
  • Trädgårdskonst
  • QR-koder för teckentolkning

Du kan botanisera allt i lådan, välja någon del eller bara njuta av stigen, utsikten och naturen. Du kan gå en gång eller så många gånger du vill. Vandringen är ”öppen” april – oktober varje år, fri att använda. Följ betongplattorna i marken, de flesta markerade med en röd grodd. I broschyren Pilgrim på Stiftsgården kan du läsa mer om bakgrunden och syftet med vår pilgrimsmeditation och även ladda ner en karta. Kartan finns också att hämta vid första stationen (utanför vårt kapell) eller i vår reception.

Pilgrimsstaven är en liten skrift som vill stödja dig på din livsvandring. Den vänder sig både till dig som är kyrk-van såväl som till dig som är kyrk-ovan. Skriften är framtagen av Hans-Erik Lindström (pilgrimspräst som var delaktig att ta fram pilgrimens sju nyckelord för 20 år sedan) i samråd med Pilgrimscentrum i Vadstena, Pilgrimskommuniteten och andra pilgrimsentusiaster i Sverige. När du vandrat klart får du mer än gärna skriva ner några tankar i vår pilgrimsbok som finns i receptionen. Här kan du också köpa vårt pilgrimssmycke tillverkat av våra duktiga ungdomsvolontärer. Överskottet går till vårt sociala arbete och till pilgrimsmeditationens utveckling.

SJU LANDMÄRKEN FÖR HÄLSA OCH HÅLLBAR UTVECKLING

Nedan hittar du 7 bilder som representerar varje pilgrimsstation. Om du klickar på stationens namn kommer du till en sida med mer information. Här finns också filmer på teckenspråk samt ljudfiler där vår musiker Helena Andersson Bromander spelar och sjunger de psalmer som finns på stationerna. Bakom den 8:e bilden finns ännu fler filmer med teckentolkning om vår pilgrimsmeditation men även foldern om landmärkena. Texterna till stationerna finns att få på punktskrift och du kan även få en ledsagare, fråga i receptionen när du kommer.

Pax et bonum!

FRID OCH ALLT GOTT!